Tryffel grundrecept

 
Det här är ett grundrecept jag använder mig av när jag har en smaksättning jag vill testa men inte hittat ett bra specifikt recept för det. När det gäller tryffel går jag ofta tillbaka till recept jag tycker är goda och funkar bra och då kan de skilja sig från det här men en hel del av mina tryfflar använder detta som bas då det oftast blir en bra konsistens och det är enkelt.
 
1dl laktosfri grädde
200g valfri choklad (välj en god choklad ev laktosfri för att göra tryffeln helt laktosfri. Ju godare choklad desto godare tryffel)
Valfri smaksättning
 
Koka upp grädden tillsammans med smaksättningen, ta kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör till en jämn smet.
 
När det gäller tryffel finns det två sätt att göra den, ett som kräver lite mer jobb och ett som går betydligt fortare och lättare.
 
Det första sättet är att hälla upp hela smeten i en skål som man ställer in i kylen för att stelna. När smeten stelnat formar man tryffeln till små bollar som man doppar i exempelvis smält choklad, florsocker, kakao eller strössel.
 
 
Det andra sättet går ut på att man häller upp tryffelsmeten i aluminiumformar. Då gärna lite större än de som används för ischoklad. Lagerhaus brukar ha fina formar inför jul.
 
 
Tips på smaksättning kan vara lakrits, honung, mint, citrusfrukter och mycket mer. Sedan kan dessa göras på olika sätt exempelvis med mint kan man smälta ner polkagrisar i grädden eller använda pepparmyntsolja och mintchoklad. 

Kommentarer:

1 s:

skriven

jag väntar på fler recept!

Kommentera här: